woensdag 18 juni 2014

Judith Visser - Vreemden in de nacht *****

Nadat haar relatie op de klippen is gelopen verhuist Cassandra Wolf naar een andere plaats om daar een nieuwe start te kunnen maken. Zij neemt haar intrek in een mooi, maar afgelegen huis  waar genoeg ruimte is om eindelijk haar droom te verwezenlijken: een eigen praktijk als voedingsdeskundige. Maar dan wordt plotseling haar nachtrust ruw verstoort door een angstaanjagende gil. Wat volgt is een reeks huiveringwekkende gebeurtenissen die Cassandra al snel doen beseffen dat haar leven gevaar loopt.



‘Vreemden in de nacht’ is wederom een ijzingwekkend spannende thriller gegoten in het beroemde ‘Judith-Visser-jasje’. De thrillerauteur -die bekend staat om haar ronduit lugubere schrijfstijl- heeft ook nu weer alles uit de kast getrokken. Vanaf de eerste bladzijde wordt de spanning meteen opgebouwd; niks geen lieflijke aanloop maar meteen ‘right to the point’! Waar andere thrillerauteurs duidelijk de grens van het toelaatbare trekken, stapt Judith Visser daar gewoon overheen en trakteert de lezer ongegeneerd op de meest afgrijselijke -maar o zo rake- details. En daarmee brengt ze het verhaal meteen tot leven. Haar personages zijn voortreffelijk uitgewerkt. Zij hebben ieder hun eigen drijfveer voor hetgeen zij doen, en gek genoeg kun je daar als lezer nog bijna begrip voor opbrengen ook. De vaak onderliggende gemoedstoestand -en de daaruit voortkomende dreiging- laat de rillingen over je rug lopen. Maar daarnaast geeft de auteur haar hoofdpersonen ook hele herkenbare trekjes mee, trekjes waar je jezelf ook wel eens op betrapt hebt. Dat vind ik de grote kracht van Judith Visser: als lezer voel je het besef groeien dat -wanneer deze maar ver genoeg gepusht wordt- elk mens misschien wel tot moord in staat zou kunnen zijn.

Visser heeft er voor gekozen om 'Vreemden in de nacht' beurtelings in het verleden en het heden te laten spelen. Enerzijds leren we Cassandra kennen. Zij is bezig haar nieuwe leven op poten te zetten waarbij zij streeft naar zelfstandigheid en succes, en de liefde voorlopig even ver buiten de deur houdt.  Anderzijds volgen we de worstelingen van Olga om zich staande te houden in een bestaan wat zo heel anders verloopt als wat zij had gehoopt. Als dan eindelijk haar ridder op het witte paard ten tonele verschijnt blijkt dat toch wat anders uit te pakken. Maar Olga is er zo bedreven in om voor anderen de waarheid verborgen te houden, dat zij er uiteindelijk zelf ook in gaat geloven. Als ze dan ook nog zwanger blijkt te zijn, doet ze er alles –maar dan ook echt alles- aan om haar geluk te behouden.

Het gebruik van hele korte, heftige hoofdstukken zorgt er voor dat de spanning je al snel naar de keel vliegt, bovendien houdt de waanzinnig goede timing in het switchen van heden naar verleden je aan het boek gekluisterd. Je wilt alleen maar verder lezen om te weten te komen hoe al deze puzzelstukjes in elkaar gaan passen. De twee verhaallijnen -die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen lijken te hebben- raken elkaar op bijna bizarre wijze. De onthutsende finale ontvouwt zich op een manier die -in mijn ogen- alleen Judith Visser kan neerzetten: snoeihard, griezelig precies, huiveringwekkend spannend en met een nagalm die nog dagen door je hoofd blijft spoken!

Een waarschuwing is dus op zijn plaats: eenmaal begonnen in ‘Vreemden in de nacht’ is wegleggen geen optie meer!

dinsdag 17 juni 2014

Clemens van Brunschot – Wie noemde haar zwak? ***

Paula - de zus van Pascal - blijkt spoorloos verdwenen te zijn. Met behulp van een paar summiere aanwijzingen gaat Pascal naar haar op zoek. Al gauw is ze haar zus op het spoor, maar dan blijkt dat deze nog dieper in de nesten zit dan Pascal dacht. Maar ze geeft niet op; met gevaar voor eigen leven gaat Pascal de strijd aan om haar zus te redden.


Lees hier mijn gehele recensie...

Sara Blædel – Het dodenspoor ****

Rechercheur Louise Rick komt voor een vreemde vermissing te staan. Samen met haar collega Eik gaat zij op onderzoek uit. Dit voert haar terug naar Hvalsø, het dorp dat zij halsoverkop ontvluchtte nadat haar vriend Klaus zelfmoord pleegde.


Lees hier mijn gehele recensie...

Mariko Naber – Sell your stuff online ****

Hoe open je een succesvolle webshop? Of hoe zorg je er voor dat je je bestaande webshop kunt verbeteren? Dit boek helpt je om je plannen in kaart te brengen zodat je goed voorbereid van start kunt gaan.


Lees hier mijn gehele recensie...

Yvonne van Stigt & Stefan Alfons – Oergezond het jaar rond ****

Gezond blijven: wie wil dat nou niet? Dit boek helpt ons om onze voeding en ons bewegingspatroon aan te passen. Het is een combinatie van dagmenu's op basis van oervoeding plus een aantal duidelijk uitgelegde fitnessoefeningen op basis van het Sofa Fit Concept om zo onze gezondheid op peil te houden.


Lees hier mijn gehele recensie....